NE HAGYJUK! - FELHÍVÁS

Friss topikok

Kovács M. Mária: A közterek elnevezésével kapcsolatos törvényjavaslat történészi vonatkozásairól – 2012. október 16.

„A Horthy-rendszer 1920 és 1944 között nem volt jogállam, mert olyan törvényeket léptetett életbe, amelyek – az e napokban a Parlament előtt lévő törvényjavaslat kifejezésével élve – nem „méltóak a demokratikus jogállam eszméihez”.

A jogegyenlőség elvét a Horthy-korszakban származási alapon, nyíltan kimondva, tételesen és programszerűen megsértették. A teljesség igénye nélkül említem meg, hogy a Horthy-rendszer (1) 1920-ban zsidókvótát vezetett be a felsőoktatásban, majd (2) a harmincas évek során tucatjával hozta a zsidótörvényeket, amelyek az ország polgárainak százezreit – származási alapon – kizárta a választójogból és a munkához, oktatáshoz és tulajdonhoz való jogok egész sorából.”

 

Kálmán C. György: Teleki mély gondolatai – 2012. október. 16.

Nem a miniszterelnöki tárgyalóasztalnál vagy egyetemi dolgozószobában (térkép előtt) pózol, hanem idétlen jelmezben, karddal a kézben. Nemcsak szánalmas és mulatságos, hanem nagyon jellemző is. És mik azok az aranyigazságok, amiket Teleki mond, és amiket meg kellene szívlelnünk?

 

Horváth Aladár: az ellentüntetők nem értenek egyet az új-Horthysta rendszerrel – 2012.10.16.

A roma jogvédő szerint semmilyen provokációra nem válaszolnak erőszakkal a Jobbik miskolci akciójára szerveződő ellendemonstrálók.

 

Bokor László: Nemzeti tragédiánk sorsfordító napja, 1944. október 15. Az elárult proklamáció – 2012. október 16.

A mementócikkek minden esztendőben hoznak valami új, megrendítő részletet nemzeti tragédiánk e sorsfordító napjáról, 1944. október 15-ről. Ez évben képviselők – leginkább persze a magukat hungaristának vallók – próbálkoztak a Horthy-emlékév megszavazásával. Csak éppen a valóság néhány intelméről feledkeztek meg. 

 

Niedermüller Péter: 1944. október 15. – 2012 október 15.

Ma, amikor ez a rövid jegyzet megjelenik, van a 66. évfordulója a nyilasok hatalomátvételének. A történeti események ismertek. Horthy sikertelen és dilettáns módon megszervezett kiugrási kísérlete után a nyilasok átvették a hatalmat, Szálasi október 16-án kormányalakítási megbízást kapott Horthytól, megalakította a Nemzeti Összefogás Kormányát (ha lenne a Fidesznek valami minimális történelmi érzékenysége…), s egészen 1945 áprilisáig bitorolta a hatalmat. Már Szálasi október 15-én este elhangzott hadiparancsát követően megindult a budapesti zsidók gyilkolása; a nyilas uralom alatt pedig mintegy nyolcezer zsidót gyilkoltak le a fővárosban.

Címkék: DEMOKRATIKUS JOGÁLLAM HORTHY-RENDSZER JOGEGYENLŐSÉG KOMMUNISTA KÖZTEREK NUMERUS CLAUSUS NYILAS ÖNKÉNYURALMI RENDSZER ZSIDÓKVÓTA ZSIDÓTÖRVÉNY

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nehagyjuk.blog.hu/api/trackback/id/tr114853126

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása